CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE APA??

CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE APA??

Please select language

După aer, apa este nevoia cea mai importantă pentru corpul nostru, acesta fiind constituit din 65%-80% apă.

 Apa este necesară pentru sânge, pentru ţesuturi, precum şi pentru transportul elementelor nutritive, eliminarea deşeurilor şi pentru a ajut corpul să îşi regleze temperatura.

  Să nu uiţi că atunci când corpului tău îi este sete, orice alt lucru pe care îl absorbi nu are capacitatea reală de a potoli această sete! Din contră, nu face decât să o accentueze. Ştiai că pentru fiecare cană de cafea băută, corpul elimină o cantitate dublă de apă? Dacă de exemplu, bei patru căni de cafea pe zi, vei avea nevoie de patru pahare de apă în plus, pe lângă cei doi litri de apă recomandaţi. Berea are acelaşi efect ca şi cafeaua.

  Strămoşii noştrii nu consumau băuturi răcoritoare, energizante, ci apă de izvor, în timp ce noi înlocuim apa cu alte alimente fluide (bere, lapte, băuturi răcoritoare sau energizante, cafea), ignorând faptul că apa nu poate fi înlocuită de nici un alt fluid alimentar.

Importanța apei

 Indiferent care este sucul tău acidulat preferat, atâta timp cât nu bei doar apă, din cauza unor cantități semnificative de zahăr, te expui la mai multe probleme de sănătate. Corpul tău reacționează imediat, indiferent dacă este vorba de Pepsi, Coca Cola, Fanta, Sprite, 7up, Mirinda și multe alte lichide dominate de zahăr.

  Sucurile acidulate pe care le consumăm cu o naturalețe deosebită când ne este sete sau în combinație cu diverse băuturi alcoolice reprezintă cel mai mare pericol asupra sănătații. Ele sunt clasificate ca o cauză majoră pentru o varietate de afecțiuni cronice sau cu consecințe pe termen lung. Indiferent dacă este vorba de obezitate, diabet de gradul 2 sau distrugere a danturii, toate sunt pe listă. De asemenea alcoolul afecteaza comunicarea dintre rinichi si creier si duce la excretia excesiva de lichide, provocand deshidratarea și mult mai multe lucruri pe care poate o să le vorbim într-un blog viitor.

 Acum ca am inteles cat de importanta este apa pentru buna functionare a organismului, se ridica automat intrebarea "Cat de multa apa ar trebui sa bem?". Raspunsul standard este: 8 pahare pe zi. Totusi, ti se pare normal ca o fata care cantareste 45 de kilograme si are 1,60 sa bea la fel de multa apa cat un atlet profesionist de 1,80 m si 100 de kilograme? Intr-adevar, nu pare un calcul prea realist. Oamenii au forme diferite, greutati diferite si de aceea si regimul alimentar este diferit pentru fiecare in parte.

Cat de multa apa imi trebuie?

 Ni se spune mereu că avem nevoie de doi litri de apă pe zi, o recomandare care, însă, este mult prea generală pentru a răspunde cu adevărat nevoilor organismului nostru.

 În funcție de vârstă, dar mai ales de greutate, necesarul zilnic de apă poate varia, există persoane care nu beau nici măcar un pahar de apă pe zi, ceea ce, pe termen mediu și lung, poate cauza probleme mari de sănătate.

 În cazul adulților, necesarul minim de apă ar trebui să fie reprezentat de 40 ml de apă pentru fiecare kilogram din greutate. Adică dacă ai 50 de kilograme, ai nevoie de 50 X 40ml = 2.000ml

 Apoi, sigur că în funcție de efortul pe care îl facem, de temperatura în care ne desfășurăm activitatea, necesarul acesta scade sau crește în funcție de acești parametrii.

 Sau dacă dormi 8 ore pe noapte - deci petreci 16 ore treaz - ar fi ideal să bei un pahar de apă la fiecare ora. O metodă mai simplă ar fi să păstrezi un bidon de 4 l de apă din care să bei și să îți notezi la sfârșitul zilei de câtă apă ai avut nevoie. Poți marca necesarul pe bidon. Apoi, dacă reușeșți să bei toată apă, înseamnă că ti-ai îndeplinit "necesarul de hidratare" pentru acea zi.

Totuşi câtă apă se recomandă de băut pe zi (nu, nu 2 litri) - Om Activ

Evita cât poți deshidratarea!!

Ar trebui să știi că atunci când simți senzația de sete este foarte probabil să fi deja deshidratat. Acesta este modul prin care corpul tău îți spune să consumi mai multă apă. Antrenorii de fitness spun că atunci când îți stabilești necesarul zilnic de apă, ar trebui să nu uiți că este vorba numai de apă. Deci echivalentul în băuturi răcoritoare sau băuturi cofeinizate nu are același efect. Bineînțeles, băuturile răcoritoare conțin apă - însă au și substanțe chimice care îți pot face mai mult rău decât bine.

Apa distilata, apa minerala, apa plata - ce sa beau?

 Alegerea tipului de apă pe care vrei să-l consumi ține mai mult de gust, important este să atingi necesarul zilnic și după aceea ne putem face tot felul de variante.

  În general, apă distilată nu conține o parte din mineralele regăsite în apă obișnuită. De aceea, poate interveni deshidratarea sau chiar oboseală - în cazul sportivilor, care au nevoie de cât mai multe minerale, eliminate în timpul antrenamentelor. Apă minerală este bună în cantități moderate - mineralele în exces, atunci când nu sunt necesare, pot avea efecte neplăcute. Apă filtrată pare să fie cea mai echilibrată alegere - trebuie totuși să vorbeșți cu un medic nutriționist, fiindcă apă nu este chiar atât de inofensivă pe cât pare și este bine să știi ce ti se potrivește.

 Persoanele active au nevoie de mai multă apă. Cei care fac exerciții fizice într-un program intensiv au nevoie de mai multă apă decât oamenii cu activități zilnice obișnuite.

  De ce? Pur și simplu pentru că mușchii sunt compuși în principal din... exact - apă! În general, cu cât ești mai activ, cu atât ai mai mulți mușchi. În consecință, trebuie să bei mai multă apă - că să ai combustibil pentru mușchi și că să te menții hidratat. În privința cantității de apă care trebuie băută, experții recomandă următoarele: cu 20 - 30 de minute înainte de antrenament, 250 - 280 ml de apă, la fiecare 10 - 15 minute, 80 - 100 ml de apă; apoi, la aproximativ 30 de minute după sesiunea de antrenament, iarăși 250 - 280 ml de apă. Nu uită că aceste cantități trebuie totuși măsurate în funcție de greutatea corporală și masă musculară.

Koobic Fitness: Rolul apei in organism

Atenție la... intoxicarea cu apă!

  Supra-hidratarea este la fel de periculoasă că și opusul ei. Cercetările au arătat că, într-adevăr, prea multă apă în organism poate produce dezechilibre. În cazul sportivilor, au existat situații când aceștia s-au prăbușit literalmente în timpul competițiilor - din cauza intoxicării cu apă (hiponatremie) sau când această nu este eliminată corespunzător. Această intoxicare stresează organismul, provocând schimbări la nivelul cerebral, dar și congestionarea plămânilor sau slăbirea musculară. Deci recomandarea de baza rămâne să bei apă la un nivel echilibrat, pe măsură ce o elimini!

How to Lose Water Weight | Water Retention | Gym Junkies

Când ai dubii, relaxează-te și bea o gură de apă.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

STIL DE VIATA ADICA FITNESS

IMPORTANȚA VITAMINELOR