IMPORTANȚA VITAMINELOR

IMPORTANȚA VITAMINELOR

Please select language

Ce sunt vitaminele?

  Vitaminele sunt componente importante ale alimentatiei. Vitaminele sunt micronutrienti organici care intra in compozitia alimentelor, esentiali pentru desfasurarea functiilor organismului. Acesti micronutrienti nu sunt sintetizati de organism sau sunt sintetizati in cantitati insuficiente.Singura vitamină ce poate fi sintetizată (creată) de către organism este vitamina D, lucru ce are loc prin acţiunea soarelui la nivelul pielii .

 Afecțiunile determinate de cantitatea insuficientă de vitamine din organism se numesc hipovitaminoze (sau avitaminoze dacă lipsa este totală), iar cele determinate de cantitatea prea mare - hipervitaminoze. Majoritatea vitaminelor interacționează între ele, astfel, deficitul uneia dintre ele produce probleme în lanț.

  Multe dintre vitamine sunt necesare in cantitati foarte mici, dar ele joaca un rol foarte important in cele mai multe reactii chimice in organism. Ele nu sunt alimente, dar nici suplimente alimentare si nici nu efera energie, desi nici un om nu poate trai fara vitamine. Multe dintre aceste reactii de celule sunt realizate de catre enzime, fiecare alt fel de enzima fiind responsabia pentru desfasurarea unor reactii chimice speciale in cadrul corpului.

Fitness Model James Ellis Workout Routine, Training Guide + Diet ...

Clasificarea vitaminelor

  • vitaminele liposolubile (solubile în grăsimi) - A, D, E, K - se găsesc în alimentele care conțin grăsimi: fructe uleioase, cereale, unt, lapte, smântână, uleiuri; ele se absorb la nivel intestinal în prezența bilei (substanță emulsionantă), circulă în sânge legate de proteine și sunt stocate în ficat și în țesutul adipos din organism;
  • vitaminele hidrosolubile (solubile în apă) - grupul vitaminelor B și vitamina C - sunt asimilate foarte ușor de organism, fiind absorbite direct în sânge odată cu digestia alimentelor, dar nu sunt stocate; se absorb într-o cantitate mult mai mică în intestin și se elimină cu precădere prin urină; vitamina B12 este singura excepție - poate fi stocată în ficat.
  • Rolul vitaminelor

     Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii. Intareste mecanismele de aparare ale organismului, dezintoxica. In asociere cu vitamina E protejeaza organismul impotriva cancerului, amelioreaza vederea nocturna, intretine pielea si mucoasele. cicatrizeaza.

    Vitamina A se găsește în alimente sub două forme:

  • carotenoizi (produse de origine vegetală): morcovi, cartofi dulci, dovleac, spanac;
  • retinoizi (produse de origine animală): carne de vită, ouă, pește, brânzeturi. Carența de vitamina A duce la aparitia keratozei oculare si epidermice, xeroftalmiei, hiperkeratozei foliculare.
  • Vitamina A - beneficii, surse si efecte secundare | Secom.ro

     Vitamina D este importantă pentru rolul antirahitic pe care îl are. Se produce în organism după expunerea la soare și menține valorile normale de calciu și fosfor din sânge, care, la rândul lor, ajută la mineralizarea oaselor și a dinților. Carența de vitamina D la copilul aflat în creștere duce la rahitism, iar la adult duce la osteomalacie.

    Vitamina D se găsește :

  • în grasimi animale, lactate, margarina, oua si unt, lumina soarelui. Doze prea mari pot sa antreneze probleme cardiace.
  •  Vitamina E este un puternic antioxidant, neutralizând moleculele instabile din organism. Ajută sistemul imunitar, participând la formarea celulelor roșii din sânge. Dieta bogată în vitamina E previne apariția bolii Alzheimer. Este depozitată în ficat, țesut adipos, rinichi, inimă și mușchi, iar excesul este eliminat prin fecale și mai puțin prin urină. Carența ei, deși rară, poate duce la anemie.

    Vitamina E se găsește :

  • în uleiuri, germeni de grâu, cereale, nuci și în plante verzi (salată, spanac, varză).
  •  Vitamina K ajută la coagularea sângelui, intervenind în sinteza hepatică a protrombinei. Unele studii au demonstrat importanța ei în prevenirea fracturilor osoase. De asemenea, este sintetizată de bacteriile saprofite din intestinul uman. Carența sa, foarte răspândită, provoacă hemoragii cu localizare multiplă.

    Vitamina K se găsește:

  • în spanac, varză, conopidă, salată, mărar.
  •  Vitamina C este un antioxidant care ajută sistemul imunitar, protejând celulele organismului. Are rol în formarea colagenului, fiind astfel importantă în vindecarea rănilor. Vitamina C este necesară în formarea colagenului, o proteină ce dă tărie oaselor, cartilagiilor, muchilor şi vaselor de sânge şi contribuie la bună menţinere a capilarelor, oaselor şi dinţilor.

    Vitamina C se găsește :

  • în fructe și în sucurile lor (în special în citrice), căpșune, roșii, pătrunjel, spanac.
  • Vitamina C en el deporte | TRAINING-MARKET

     Vitaminele B sunt recunoscute in principal pentru beneficiile pe care le ofera pentru sanatatea sistemului nervos, o caracteristica ce este comuna tuturor substantelor care fac parte din acest conglomerat vitaminic. Complexul de vitamine B este insa implicat si in numeroase alte procese organice, in functie de tipul fiecarei vitamine.

     Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile in apa, esentiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15. Principala sursa de vitamine B este reprezentata de alimentatie, iar aportul extern al acestora trebuie sa aiba loc zilnic, intrucat organismul consuma pentru procesele sale o cantitate considerabila, in timp ce excesul il elimina prin urina.

    Complex Vitamina B - Pret, Prospect, Beneficii - Toate B-urile ...

    Concluzie

      Organismul are nevoie de vitamine pentru a rămâne sănătos și a funcționa normal și asta pentru că ele au multiple roluri biochimice, participând la reacțiile metabolismului (glucidic, proteic și lipidic). Corpul uman se regenerează zilnic, având nevoie de "materie primă" (nutrienți) ; dieta echilibrată este cheia pentru aportul suficient de vitamine, deci implicit pentru o viață sănătoasă.

      Deși importanța vitaminelor pentru organismul uman este de necontestat, trebuie luat în considerare faptul că „mai mult” nu înseamnă neapărat „mai bine”. Așa cum hipovitaminozele fac rău organismului, la fel fac și hipervitaminozele, dozele prea mari devenind toxice. Suplimentele alimentare pe bază de vitamine trebuie luate numai la recomandarea medicului și în doza prescrisă de acesta.

    Comentarii

    Postări populare de pe acest blog

    CUM SĂ TE MENȚII ÎN FORMĂ DE ACASĂ

    ADAPTEAZA ANTRENAMENTUL DUPA CORPUL TAU