STIL DE VIATA ADICA FITNESS

STIL DE VIATA ADICA FITNESS

Please select language

3 beneficii care te motiveaza sa te apuci de sala

E plin internetul de beneficii pe care le obtii daca faci sala. De la faptul ca devii mai sanatos, ca-ti reduci drastic riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului, ca iti controlezi greutatea, la crestere a increderii in tine, somn mai bun sau nivele ridicate de energie.

Dar nimeni nu-ti spune de acele beneficii mai putin evidente pe care le capeti atunci cand mergi la sala. Nimeni nu-ti spune de acele trasaturi de caracter pe care ti le dezvolti si pe care, atunci cand le aplici in orice alt domeniu al vietii tale, succesul ti-e garantat.
Toate articolele care insira avantaje legate de sala si sport o fac din punct de vedere fizic. Ca slabesti, ca arati bine, ca etc. etc. Dar mentalul, cum ramane cu mentalul?
Cum ramane cu construirea unei fortarete mentale impenetrabile care te poarta prin cele mai grele obstacole ale vietii?
Mai jos, vei gasi 3 astfel de beneficii, plus unul fizic, dar care se leaga tot de creier. Le vei adora, iar mai ales numarul 3 te va surprinde.
Fitness

1. Te disciplineaza

Sportul, in general, dar mai ales culturismul, in particular, te invata o disciplina de carbin, cel mai puternic material din lume.
Sigur, pentru a reusi in orice sport, ai nevoie de sute de mii de ore de practica. Nu exista alta cale.
Ajuta talentul, veleitatile si predispozitia catre un anumit sport? Absolut. Va surclasa munca asidua constanta talentul mai putin sarguincios? In oricare din cele 366 de zile ale unui an bisect.
Dar hai sa luam un exemplu clasic la noi: fotbalul. Gagiii* astia ce alearga dupa polma s-o inscrie ma indoiesc ca au un regim alimentar strict, mai pierd nopti, mai o labaresc la antrenamente.
Le influenteaza performanta comportamentul asta semi-haotic? Da, dar nu la asemenea magnitudine incat sa nu poate presta. Ca n-o fac la randament maxim, e altceva, dar tot pot intra pe teren si juca 90 min.
Ei, fa asta in culturism. Du-te in club, sari peste mese sau stai pe Facebook la sala. Fizicul tau se duce de rapa inainte s-apuci sa dai urmatorul Like.
Pentru a reusi in culturism, trebuie sa fii ca o masinarie. Totul pus la punct, de la nutritie, la antrenament, suplimentatie, protocol de anabolizante, odihna, recuperare activa, totul. Nu exista loc de eroare.
Absolut orice derapaj, oricat de mic, va avea consecinte drastice asupra modului in care arati. Iar cand trebuie sa urci pe scena si fiecare cm2 al corpului iti e analizat, judecat si punctat, vei vrea sa nu faci derapaje.
Tipurile de alimente consumate, nivelul de stres, sarea, carbohidratii, cata apa bei. Toate astea si multe altele pot influenta cum arati de la ora la ora, cat de multa apa retii, unde o retii.
O retii intracelular, in muschi, unde o vrei, pentru un aspect pompat si plin al muschilor? Sau o retii subcutanat, ceea ce iti reduce detaliile muschilor si te face sa pari mai putin striat, cu mai putina separare, influentandu-ti negativ aspectul cu un procentaj considerabil si, implicit, locul pe care te clasezi.
Nu, cand faci culturism de performanta, inveti ce inseamna cu adevarat disciplina.
Personal, nu am concurat inca. Am in plan sa o fac candva, dar nu ma grabesc niciunde. Cand voi simti ca sunt pregatit pentru scena, o voi lua cu asalt.
Stiu culturisti profesionisti care iau locul 2 la Olympia, se antreneaza de 20 de ani, dar concureaza de 2. Deci, nicio graba. Oricum o sa am in continuare mai mult sau mai putin programul unui culturist pro, o sa mananc la caserole, fiecare masa calculata, o sa ma antrenez si o sa ma odihnesc ca la carte.
Asadar, apuca-te de sala. Disciplina, constiinciozitatea, consecventa, sarguinciozitatea si constanta pe care le vei dobandi le vei putea aplica pentru a avea succes in alte domenii.
CrossFit Training Push Ups 2. Iti dezvolta inteligenta emotionala
Cand vrei sa pui muschi pe tine, nu o poti face peste noapte. Nu mergi de 2x la sala, ridici 2 gantere si gata, ai brate de 45 cm.
Analog, cand vrei sa slabesti, nu bati din palme si s-au dizolvat kilogramele in plus. Gandeste-te ca alea le-ai acumulat treptat, de-a lungul unei perioade de timp, ce te face sa crezi ca pot disparea intr-o clipita?
Nu, tati, va trebui sa muncesti pentru rezultate in sala. Va trebui sa pui caramida cu caramida, zi de zi, antrenament de antrenament, masa cu masa, somn cu somn.
Sala te va invata cu adevarat ce inseamna recompensa intarziata. Nu vei mai fi tentat sa te intinzi repede si sa apuci recompensa rapida, de cele mai multe ori iluzorie. Vei capata un autocontrol inuman.
Inteligenta emotionala include autocontrolul, zelul, perseverenta si automotivarea. Tot aceasta inteligenta emotionala este net superioara si mult mai importanta decat inteligenta obisnuita, cea intelectuala.
Caracteristicile esentiale ale inteligentei emotionale pe care ti le vei cizela sunt:
  • Capacitatea de a fi in stare sa te motivezi si sa perseverezi in pofida frustrarilor

  • In sala, ca si in viata, vei avea parte de multe frustrari. Vei avea suisuri si coborasuri, perioade de stagnare, progres exploziv sau regres dezamagitor. Sala te va invata cum sa le gestionezi si cum sa iti schimbi mentalitatea de victima intr-una de om care solutioneaza.

  • Capacitatea de a-ti stapani impulsurile si a de amana satisfactiile Vei vrea sa mananci shaorma aia. Tortul ala suna mai bine ca niciodata. Dar stii prea bine ca astea nu-ti vor sprijini obiectivele, din contra, ti le vor sabota. Asadar, amani satisfactia asta mica de moment pentru cea grandioasa cand iti vei fi indeplinit obiectivul si vei fi devenit cea mai buna varianta a ta.

  • -Capacitatea de a-ti regla starile de spirit si de a impiedica necazurile sa-ti intunece gandirea
  • Abatut, posomorat, dezamagit? Trist, mahnit, depresiv? Toate astea vor fi cuvinte intr-o limba veche, de mult apusa, pentru tine. Te vei simti atat de bine, vei avea atata incredere in tine si putere de a razbate, incat nimic nu-ti poate sta in cale.

  • Capacitatea de a fi staruitor si de a spera

  • Consecventa e la rang de arta atunci cand faci sala. Gandeste-te ca mergi zi de zi, ani la rand, si faci aceeasi activitate, in speranta unei

  • imbunatatiri si a unui progres cat de mic. Asta da staruinta si dedicare…

  • Hate Going To The Gym? These Fitness Apps May Help You

    3. Iti confera un focus mental de zile mari

    Nu exista senzatie mai faina pe lumea asta decat dupa ce-ai terminat un antrenament istovitor.
    Acele clipe cand stii l-ai dovedit pe el, locotenent Antrenament Extenuant, si i-ai aratat cine-i sefu’, cine-i adevaratul general.
    Cupleaza asta cu mersul la sala la prima ora. Cand iesi de-acolo, parca esti Dumnezeu. Simti ca nimeni si nimic nu te poate opri si esti pregatit ca ziua ce urmeaza sa se desfasoare sa arunce orice in directia ta. Ca sa folosesc o expresie populara in engleza: bring it the fuck on!
    Incearca asta macar o data, ti-o datorezi. Du-te la sala la prima ora, inainte de lucru. O sa fii uimit de ce randament vei da la job, de cand de concentrat si lucid vei fi.
    Eu foloseam trucul asta cand eram in faculta. In pauza dintre sesiuni de invatat, nu imi faceam creierul si mai terci in fata TV-ului, ci mergeam la sala. Cand veneam inapoi, invatatul era de 2x mai usor.
    Sa nu mai vorbim de toate substantele si neurotransmitatorii pe care ii elibereaza creierul tau atunci cand te antrenezi:
  • Serotonina – cu implicatii in starea de spirit, apetit, somn sau greutate corporala. Ignora serotonina si risti s-o dai in tendinte sinucigase, alcoolism, anxietate si tulburare obsesiv-compulsiva.

  • Noradrenalina – te ajuta sa fii alert, sa gandesti si sa te misti mai repede, iti creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala si redirectioneaza sangele catre muschi si extremitati, ca sa faci fata pericolului. Care pericol? Alea 100kg de pe bara la genuflexiuni.

  • Factor neurotrofic derivat din creier (FNDC) – suna pompos, dar e o doar proteina ce practic joaca rolul unui fertilizator pentru creierul tau, ajutand celulele sa creasca si sa functioneze in parametri optimi. Ignor-o si Alzheimer e imediat cum cobori in casa scarii, pe dreapta.

  • Dopamina – ce ziceam mai sus, ca abia astepti sa spulberi lista de sarcini din ziua respectiva? Poti sa multumesti dopaminei pentru motivatia pe care o simti. Te va ajuta sa iei decizii rapid si eficient si sa fii creativ. Ignor-o si poti incepe sa cauti in cutia postala Parkinson-ul.

  • Endorfine – supranumite si moleculele fericirii, sunt neurotransmitatorii supremi cand vine vorba de starea ta de “ba ce bine ma simt”. Ba mai mult, vor reduce nivelul durerii percepute, de aia exercitiile fizice nu mai par asa grele odata ce endorfinele apar in peisaj.

  • Vrei sa te simti euforic, motivat, super concentrat, extrem de alert si de neoprit? Mergi la sala!

    Comentarii

    Postări populare de pe acest blog

    CÂT DE IMPORTANTĂ ESTE APA??

    IMPORTANȚA VITAMINELOR