CE TREBUIE SA STIM DESPRE CARDIO

CE TREBUIE SA STIM DESPRE CARDIO

Please select language

Ce înseamnă un antrenament cardio??

Cardio este o prescurtare a cuvântului cardiovascular – termen care se referă la inimă și la întregul sistem sanguin al corpului. Exercițiile cardio sunt numite astfel deoarece îți fac inima să bată mai tare, sporind astfel circulația sângelui și oferind tuturor celulelor corpului un plus de oxigen, dar și de nutrienți.

Poate fi considerată cardio orice activitate care îți crește ritmul cardiac în mod considerabil. Dacă ești începător, creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 50-70% din ritmul tău cardiac maxim, iar dacă ești deja obișnuit cu antrenamentele, creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 85%.

Ritmul tău cardiac maxim este influențat de vârstă; pentru a-l afla, trebuie să scazi vârsta ta din numărul 220. Să presupunem că ai 30 de ani. 220 – 30 = 190, acesta reprezentând numărul maxim de bătăi pe care ar trebui să-l aibă inima ta pe minut. 50% din 190 (adică 95) reprezintă numărul ideal de bătăi pe minut pe care ar trebui să-l aibă inima ta în timpul antrenamentului (dacă ești începător).

Dacă folosești un gadget care îți măsoară pulsul, aceasta metodă de calcul te poate ajuta să-ți dozezi efortul.

Young man running in Rio de Janeiro.

Tipuri de antrenamente cardio

Există două tipuri de antrenamente cardio, clasificate în funcție de intensitate, dar și de durată.

Prima metoda poate fi numita cardio constant, deoarece implică un program de exerciții aerobe (adică exerciții care au ca sursă primară de energie oxigenul obținut prin respirație).

Aceste exerciții sunt preferate de începători, deoarece le oferă posibilitatea de a-și regla respirația și ritmul. Există însă și numeroși profesioniști care preferă să rămână la exercițiile aerobice încete și constante. Pentru a da rezultatele dorite, acest tip de cardio ar trebui făcut pentru o durată mai îndelungată, de la 45 de minute până la o oră.

A doua metodă este numită cardio de intensitate ridicată, unde cea mai importantă parte a antrenamentului este cea a exercițiilor anaeorobe. Acestea nu au ca sursă principală de energie oxigenul, ci carbohidrații din corpul tău.

Deoarece mușchii și organele nu au timp să se oxigeneze în timpul acestor exerciții intense, corpul va obosi repede și vei simți că rămâi fără aer. Tocmai de aceea, exercițiile anaerobe se fac în reprize scurte, de câteva secunde până la maximum două minute. Între aceste reprize, corpul are nevoie de pauze pentru a-și putea reveni.

Exercițiile cardio de intensitate ridicată mai poartă denumirea de HIIT (High Intensity Interval Training) și sunt preferate de profesioniști deoarece sunt mai eficiente în arderea caloriilor și mai scurte (totalul de reprize și pauze nu ar trebui să dureze mai mult de 20-30 de minute). Totuși, exercițiile intense pot fi alternate și cu cele constante și de durată mai lungă.

XFORMATION

Cele mai eficiente exerciții cardio

Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că jogging-ul se numără printre cele mai bune antrenamente cardio. O tură de alergare de o oră prin parc te poate ajuta să arzi aproape 450 de calorii, dar, lăsând la o parte beneficiile sale pentru siluetă, jogging-ul îţi dă şi o stare de spirit excelentă, doza de energie de care ai energie în fiecare zi.

Iar în cazul în care te-ai plictisit de jogging sau pur şi simplu vrei să încerci şi altceva, trebuie să ştii că,ai destule alternative. Iată care sunt acestea:

1.Practică Kickboxul

Nu, kickboxul nu este doar un sport care te ajută să pari dur, ci şi un antrenament intensiv, care te ajută să îţi modelezi silueta şi să arzi în jur de 700 de calorii pe oră. Aşadar, pune-ţi mănuşile şi pregăteşte-te să intri în ring!

2.Sari coarda

Exact, jocul copilăriei tale poate fi cea mai simplă şi eficientă metodă de a slăbi şi de a-ţi lucra corpul. În funcţie de intensitate şi ritm, o sesiune de sărit coarda te ajută să arzi cam 600-700 de calorii. Şi nici măcar nu implică cine ştie ce investiţie.

3.Mergi la înot

Nu poţi da greş cu înotul, iar partea bună este că îl poţi practica şi iarna, la un bazin acoperit. Trebuie să ştii că o oră de înot te scapă de 600-900 de calorii, dacă exersezi păstrând un ritm moderat.

STILURI DE INOT PENTRU INCEPATORI SI AVANSATI | Sfaturi sportive ...

4.Apucă-te de cycling

Indiferent că alegi să pedalezi pe o bicicletă clasică sau una de fitness, o oră de cycling te ajută să scapi de aproximativ 450 de calorii.Lasă maşina în parcare şi ia bicicleta până la servici sau la scoala.Pe lângă faptul că îţi vei dezmorţi muşchii, îţi vei oxigena creierul de la primele ore şi vei fi mult mai productiv

5.Dansează

Şi da, aici se ia în calcul şi dansul în club cu prietenii de sâmbătă seara . Într-o oră de dans aerobic poţi arde peste 450 de calorii. Iar distracţia este, bineînţeles, inclusă în program alături de câteva pahare luate la bord.

6.Fotbal

Fotbalul este cel mai popular sport din România, fiind practicat de persoane de toate vârstele. Indiferent că e vorba de copii, tineri și chiar persoane cu o vârstă mai înaintată, fotbalul este unul dintre cele mai bune sporturi dacă nu mergi la sală. Pentru cei care vor să mai dea jos din kilograme, fotbalul este o variantă perfectă. În 90 de minute de joc poți arde până la 600 de calorii, în funcție de intensitatea cu care alergi și cât de mult te miști.

CRISTIANO RONALDO VS MESSI – FANATICO sports

7.Baschet

Printre cele mai populare sporturi dacă nu mergi la sală se numără se numără, desigur, baschetul. Din nou, vorbim despre un sport extrem de iubit cu care majoritatea facem cunoștință încă din copilărie. Jocul de baschet poate să-ți modeleze corpul, te ajută să slăbești, îți dă o stare de bine și îți va îmbunătăți sănătatea.E important de știut și că într-o oră de baschet, la nivel amator, se pot arde până la 600 de calorii. Desigur, contează cât de mult alergi și cum te miști.

8.Handbal

O să-ți transforme corpul într-unul mai puternic, aproape toți mușchii fiind solicitați atunci când joci handbal. De asemenea, într-o oră de sport poți să dai jos în jur de 500 de calorii, în funcție de greutatea pe care o ai și de cât de mult de miști pe teren.Handbalul se numără printre cele mai bune sporturi dacă vrei să ai o inimă sănătoasă. La fel de important este faptul că handbalul poate să fie jucat de persoane cu vârstă mai înaintată și asta pentru că riscul de accidentare este mic.

Moodboard | Quickly build beautiful moodboards and easily share ...

Corpul tău va fi alături de tine mai mult timp decât un obiect scump !!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

IMPORTANȚA VITAMINELOR

CUM SĂ TE MENȚII ÎN FORMĂ DE ACASĂ

ADAPTEAZA ANTRENAMENTUL DUPA CORPUL TAU